[vc_row][vc_column] [trx_section dedicated=”no” align=”center” pan=”no” scroll=”no” bg_overlay=”0″ bg_texture=”0″ top=”10″ bottom=”90″] [trx_content] [trx_title type=”1″ h1_styling=”1″ style=”regular” align=”center” animation=”fadeInUp” top=”” color=”000000″]De geschiedenis van Marken[/trx_title] [trx_columns fluid=”no” animation=”fadeInUp” count=”2″] [trx_column_item align=”right”][trx_image url=”http://tavernevisscher.nl/wp-content/uploads/2015/07/oudMarken.jpg” shape=”square” spec_style=”styled” animation=”fadeIn”][/trx_column_item] [trx_column_item align=”left”] [trx_block dedicated=”no” pan=”no” scroll=”no” bg_overlay=”0″ bg_texture=”0″ animation=”fadeInUp”] [vc_column_text] Het voormalige eiland Marken ligt in de Gouwzee en werd in 1957 via een dijk verbonden met het vaste land. Marken staat behalve in Nederland, tot in de verste uithoeken van de wereld bekend om de unieke huisjes en klederdracht.
[/vc_column_text] [trx_title type=”4″ style=”regular”]Unieke werven[/trx_title] [vc_column_text] Marken werd pas in de twaalfde eeuw een eiland. In de veertiende eeuw verloren de kloosterlingen het eiland aan graaf Willem IV. Toen de monniken verdreven waren, werden de dijken minder goed onderhouden. Om de overlast van water te beperken, begonnen de Markenaren op werven, kunstmatig opgeworpen heuvels, te bouwen. Tegenwoordig zijn er nog vijftien werven, waarvan er twaalf bewoond zijn. Op de werven staan de kleine, eenvoudige houten huisjes veelal dicht tegen elkaar geplaatst.
[/vc_column_text] [/trx_block] [/trx_column_item] [/trx_columns] [trx_columns fluid=”no” animation=”fadeInUp” count=”1″] [trx_column_item align=”left”] [trx_title type=”4″ style=”regular”]Ontdek de klederdracht[/trx_title] [vc_column_text] De Marker kleding is erg kleurig met veel rood. Alleen tijdens de rouw worden donkere tinten gedragen. De Marker mannen en jongens hebben geborduurde halsboorden, met naast de knoopsgaten hun voorletters. In het Museum is een audiovisuele presentatie over de geschiedenis van Marken en de klederdracht te zien. Als u deze klederdracht eens met eigen ogen wilt bewonderen, breng dan een bezoekje aan Marken.
[/vc_column_text] [/trx_column_item] [/trx_columns] [/trx_content] [/trx_section] [/vc_column][/vc_row]